| Gotowanie i pieczenie | |
|
|
Autor | Wiadomość |
---|
Always Admin
Liczba postów : 231 Join date : 19/03/2013 Age : 31 Skąd : Wrocław
| Temat: Gotowanie i pieczenie Sro Mar 20, 2013 11:29 pm | |
| Co lubicie, a czego nie lubicie jeść? Znacie jakies fajne przepisy? | |
|
| |
Damroka
Liczba postów : 132 Join date : 27/03/2013 Skąd : Gniezno
| Temat: Re: Gotowanie i pieczenie Pią Mar 29, 2013 8:59 pm | |
| Always, jakbym do ciebie przyjechała, co byś mi ugotowała? | |
|
| |
Always Admin
Liczba postów : 231 Join date : 19/03/2013 Age : 31 Skąd : Wrocław
| Temat: Re: Gotowanie i pieczenie Pią Mar 29, 2013 9:09 pm | |
| Hmm. Zupę cebulową z grzankami albo barszcz biały a na drugie danie zapiekany makaron ze szpinakiem, boczkiem i serem albo spaghetti carbonarę. Deser... Tarta cytrynowa. | |
|
| |
Damroka
Liczba postów : 132 Join date : 27/03/2013 Skąd : Gniezno
| Temat: Re: Gotowanie i pieczenie Pią Mar 29, 2013 9:16 pm | |
| Aww to ja przyjeżdżam, haha. | |
|
| |
Always Admin
Liczba postów : 231 Join date : 19/03/2013 Age : 31 Skąd : Wrocław
| Temat: Re: Gotowanie i pieczenie Pią Mar 29, 2013 9:18 pm | |
| Zapraszam serdecznie. Kocham gotowanie. Inna sprawa, ze nie zawsze gotowanie kocha mnie. | |
|
| |
Damroka
Liczba postów : 132 Join date : 27/03/2013 Skąd : Gniezno
| Temat: Re: Gotowanie i pieczenie Pią Mar 29, 2013 9:28 pm | |
| Oj tam, oj tam pomogę ci w sprzątaniu, tania siła robocza, darmowa. :DD | |
|
| |
Always Admin
Liczba postów : 231 Join date : 19/03/2013 Age : 31 Skąd : Wrocław
| Temat: Re: Gotowanie i pieczenie Pią Mar 29, 2013 9:34 pm | |
| Haha, na taki układ z chęcią pójdę. ^^ | |
|
| |
Damroka
Liczba postów : 132 Join date : 27/03/2013 Skąd : Gniezno
| Temat: Re: Gotowanie i pieczenie Sob Mar 30, 2013 11:11 am | |
| Tylko, że ja sama się zaprosiłam do ciebie, ale nie bierz tego do siebie! xD | |
|
| |
Always Admin
Liczba postów : 231 Join date : 19/03/2013 Age : 31 Skąd : Wrocław
| Temat: Re: Gotowanie i pieczenie Sob Mar 30, 2013 11:59 am | |
| Haha. Potterheads są mile widziani u mnie na obiedzie. Tylko nie wszyscy na raz. A dzisiaj piekę pasztet. Ciekawa jestem co z tego wyjdzie. | |
|
| |
Damroka
Liczba postów : 132 Join date : 27/03/2013 Skąd : Gniezno
| Temat: Re: Gotowanie i pieczenie Sob Mar 30, 2013 4:19 pm | |
| Ooo... Trzymam kciuki, haha. Ja ogarniam wszystko przed świętami. :3 | |
|
| |
Always Admin
Liczba postów : 231 Join date : 19/03/2013 Age : 31 Skąd : Wrocław
| Temat: Re: Gotowanie i pieczenie Sob Mar 30, 2013 4:41 pm | |
| Gotuj z Always, czyli Śmierciozerca przy garach - odcinek pierwszy. Jak zrobić pasztet? Wątróbka i inne mięsa które są pod ręką (mugolskiego nie zaliczamy do tegoż, bo jest ciężkostrawne) posiekać (można poćwiczyć rzucanie sectumsempry), przemelić, przyprawić, do blaszki, piekarnik (szatańska pożoga nie wskazana, bo się przypali!) i pasztet gotowy! koniec odcinka pierwszego.
Ostatnio zmieniony przez Always dnia Sob Mar 30, 2013 4:54 pm, w całości zmieniany 1 raz | |
|
| |
Damroka
Liczba postów : 132 Join date : 27/03/2013 Skąd : Gniezno
| Temat: Re: Gotowanie i pieczenie Sob Mar 30, 2013 4:51 pm | |
| I jeszcze smacznego, haha. Czekamy na kolejny odc. z serii: "Gotuj z Always." Czym jeszcze może nas zaskoczyć? xD | |
|
| |
Always Admin
Liczba postów : 231 Join date : 19/03/2013 Age : 31 Skąd : Wrocław
| Temat: Re: Gotowanie i pieczenie Sob Mar 30, 2013 6:44 pm | |
| Gotuj z Always, czyli Śmierciożerca przy garach - odcinek drugi. Jak zrobić sernik na zimno? Ser biały trzeba zmielić (nie, skrzat domowy tego nie będzie robił - to Wasza robota, z takim podejsciem, to lepiej za gotowanie się nie zabierać). Dolać do niego mleko, cukier puder, żelatyne i jedną, rozpuszczoną w połowie zalecanej ilości wody, galaretkę - każdą oprócz zielonej (nie, to nie jest dyskryminacja Ślizgonów, po prostu zielone galaretki gorzej tężeją). Mieszać, mieszać, dodać rodzynki, sezam, migdały albo co tam chcecie i dalej mieszać. Jak już się wymiesza, to na chwilę zostawić w spokoju. W tym czasie blaszkę od spodu i na krawędziach wyłożyć biszkoptami (nie ma obijania się, to ciasto ma odpoczywać, nie Wy). Jak już będzie gotowe zalać masą serową i ułożyć jeszcze jedną warstwę biszkoptów na tej masie. Całość zalać dwoma lub trzeba galaretkami (tym razem zielone dozwolone) i odstawić do lodówki - wszystko powinno stężeć w ciągu 3-5 godzin (a jak coś spieprzycie, to zamiast sernika wyjdzie leguminka - jadalna w 101%). Smacznego i na zdrowie. Jak będziecie się dławić pomyślcie, kto dał Wam przepis. Koniec odcinka drugiego. | |
|
| |
Damroka
Liczba postów : 132 Join date : 27/03/2013 Skąd : Gniezno
| Temat: Re: Gotowanie i pieczenie Nie Mar 31, 2013 5:24 pm | |
| OK, OK. Ma się rozumieć, że odc. powinien być pt. "Gotuj z Always na święta", bo sernik. xD | |
|
| |
Always Admin
Liczba postów : 231 Join date : 19/03/2013 Age : 31 Skąd : Wrocław
| Temat: Re: Gotowanie i pieczenie Nie Mar 31, 2013 5:45 pm | |
| Bo to są świąteczne wydania. ale kolejne bedzie już chyba nie na święta. | |
|
| |
Damroka
Liczba postów : 132 Join date : 27/03/2013 Skąd : Gniezno
| Temat: Re: Gotowanie i pieczenie Nie Mar 31, 2013 6:44 pm | |
| Nono, a ja chyba sobie zrobię sernik. :XX | |
|
| |
Always Admin
Liczba postów : 231 Join date : 19/03/2013 Age : 31 Skąd : Wrocław
| Temat: Re: Gotowanie i pieczenie Nie Mar 31, 2013 6:46 pm | |
| Na kilogram sera szklanka mleka, pół kubka żelatyny i półtora szklanki cukru. Dobrze jeszcze wmieszać pianę z 3 białek, ubitą na sztywno. | |
|
| |
Damroka
Liczba postów : 132 Join date : 27/03/2013 Skąd : Gniezno
| Temat: Re: Gotowanie i pieczenie Nie Mar 31, 2013 6:49 pm | |
| ja robię z serków homogenizowanych, nono :DD | |
|
| |
Elder Admin
Liczba postów : 10 Join date : 30/03/2013
| Temat: Re: Gotowanie i pieczenie Pon Kwi 08, 2013 5:35 am | |
| Kurczak w sosie chrzanowo - miętowym Bierzemy 2 piersi z kurczaka, kroimy w filety a'la kotlet. Panierujemy w mące i bułce. Smażymy na oleju. Usmażone kroimy w paski. Do miseczki wrzucamy pół słoiczka chrzanu z żurawiną, żółtko jaja, kilka liści suszonej bazylii i 2 filiżanki mleka. Mieszamy na gładko. Pokrojoną pierś z kurczaka wrzucamy do garnka/rondla, zalewamy sosem. Wrzucamy kilka (4-7) świeżych, rwanych liści mięty, mieszamy, gotując na małym gazie. Jeśli lubimy bardzo pikantne dania, możemy całość doprawić pieprzem- oczywiście najlepszy byłby ziarnisty pieprz kolorowy, ale czarny mielony też efektu nie zepsuje. Uważamy, by sos się nie zwarzył. Podajemy z ciemnym chlebem w dużej ilości sosu.
Sos do mięsa (np. do steków)- składniki na 250ml Bierzemy 250ml rosołu/bulionu, wbijamy do niego 2 żółtka jaj, dolewamy 2-3 łyżki stołowe oliwy, mieszamy na gładko. Wkrajamy plasterek szynki szwarcwaldzkiej lub podobnej (możliwie drobno), mieszamy. Wstawiamy na kuchenkę na mały gaz. Sypiemy szczyptę (większą) ziół prowansalskich i szczyptę (mniejszą) chilli. Odparowujemy do pożądanej gęstości. Polewamy sosem mięso bezpośrednio przed podaniem. | |
|
| |
Sponsored content
| Temat: Re: Gotowanie i pieczenie | |
| |
|
| |
| Gotowanie i pieczenie | |
|