Czy chcesz zareagować na tę wiadomość? Zarejestruj się na forum za pomocą kilku kliknięć lub zaloguj się, aby kontynuować.


Nowych Userów prosimy o dołączenie do grupy swojego domu.
 
IndeksLatest imagesSzukajRejestracjaZaloguj

 

 Gotowanie i pieczenie

Go down 
3 posters
AutorWiadomość
Always
Admin
Always


Liczba postów : 231
Join date : 19/03/2013
Age : 31
Skąd : Wrocław

Gotowanie i pieczenie Empty
PisanieTemat: Gotowanie i pieczenie   Gotowanie i pieczenie I_icon_minitimeSro Mar 20, 2013 11:29 pm

Co lubicie, a czego nie lubicie jeść? Znacie jakies fajne przepisy? Smile
Powrót do góry Go down
http://immortality-yours.blogspot.com/
Damroka




Liczba postów : 132
Join date : 27/03/2013
Skąd : Gniezno

Gotowanie i pieczenie Empty
PisanieTemat: Re: Gotowanie i pieczenie   Gotowanie i pieczenie I_icon_minitimePią Mar 29, 2013 8:59 pm

Always, jakbym do ciebie przyjechała, co byś mi ugotowała? Very Happy
Powrót do góry Go down
Always
Admin
Always


Liczba postów : 231
Join date : 19/03/2013
Age : 31
Skąd : Wrocław

Gotowanie i pieczenie Empty
PisanieTemat: Re: Gotowanie i pieczenie   Gotowanie i pieczenie I_icon_minitimePią Mar 29, 2013 9:09 pm

Hmm. Zupę cebulową z grzankami albo barszcz biały a na drugie danie zapiekany makaron ze szpinakiem, boczkiem i serem albo spaghetti carbonarę. Smile Deser... Tarta cytrynowa.
Powrót do góry Go down
http://immortality-yours.blogspot.com/
Damroka




Liczba postów : 132
Join date : 27/03/2013
Skąd : Gniezno

Gotowanie i pieczenie Empty
PisanieTemat: Re: Gotowanie i pieczenie   Gotowanie i pieczenie I_icon_minitimePią Mar 29, 2013 9:16 pm

Aww to ja przyjeżdżam, haha.
Powrót do góry Go down
Always
Admin
Always


Liczba postów : 231
Join date : 19/03/2013
Age : 31
Skąd : Wrocław

Gotowanie i pieczenie Empty
PisanieTemat: Re: Gotowanie i pieczenie   Gotowanie i pieczenie I_icon_minitimePią Mar 29, 2013 9:18 pm

Zapraszam serdecznie. Very Happy Kocham gotowanie. Very Happy Inna sprawa, ze nie zawsze gotowanie kocha mnie. Very Happy
Powrót do góry Go down
http://immortality-yours.blogspot.com/
Damroka




Liczba postów : 132
Join date : 27/03/2013
Skąd : Gniezno

Gotowanie i pieczenie Empty
PisanieTemat: Re: Gotowanie i pieczenie   Gotowanie i pieczenie I_icon_minitimePią Mar 29, 2013 9:28 pm

Oj tam, oj tam pomogę ci w sprzątaniu, tania siła robocza, darmowa. :DD
Powrót do góry Go down
Always
Admin
Always


Liczba postów : 231
Join date : 19/03/2013
Age : 31
Skąd : Wrocław

Gotowanie i pieczenie Empty
PisanieTemat: Re: Gotowanie i pieczenie   Gotowanie i pieczenie I_icon_minitimePią Mar 29, 2013 9:34 pm

Haha, na taki układ z chęcią pójdę. Very Happy ^^
Powrót do góry Go down
http://immortality-yours.blogspot.com/
Damroka




Liczba postów : 132
Join date : 27/03/2013
Skąd : Gniezno

Gotowanie i pieczenie Empty
PisanieTemat: Re: Gotowanie i pieczenie   Gotowanie i pieczenie I_icon_minitimeSob Mar 30, 2013 11:11 am

Tylko, że ja sama się zaprosiłam do ciebie, ale nie bierz tego do siebie! xD
Powrót do góry Go down
Always
Admin
Always


Liczba postów : 231
Join date : 19/03/2013
Age : 31
Skąd : Wrocław

Gotowanie i pieczenie Empty
PisanieTemat: Re: Gotowanie i pieczenie   Gotowanie i pieczenie I_icon_minitimeSob Mar 30, 2013 11:59 am

Haha. Potterheads są mile widziani u mnie na obiedzie. Tylko nie wszyscy na raz.

A dzisiaj piekę pasztet. Ciekawa jestem co z tego wyjdzie. Very Happy
Powrót do góry Go down
http://immortality-yours.blogspot.com/
Damroka




Liczba postów : 132
Join date : 27/03/2013
Skąd : Gniezno

Gotowanie i pieczenie Empty
PisanieTemat: Re: Gotowanie i pieczenie   Gotowanie i pieczenie I_icon_minitimeSob Mar 30, 2013 4:19 pm

Ooo... Trzymam kciuki, haha. Ja ogarniam wszystko przed świętami. :3
Powrót do góry Go down
Always
Admin
Always


Liczba postów : 231
Join date : 19/03/2013
Age : 31
Skąd : Wrocław

Gotowanie i pieczenie Empty
PisanieTemat: Re: Gotowanie i pieczenie   Gotowanie i pieczenie I_icon_minitimeSob Mar 30, 2013 4:41 pm

Gotuj z Always, czyli Śmierciozerca przy garach - odcinek pierwszy. Very Happy

Jak zrobić pasztet?
Wątróbka i inne mięsa które są pod ręką (mugolskiego nie zaliczamy do tegoż, bo jest ciężkostrawne) posiekać (można poćwiczyć rzucanie sectumsempry), przemelić, przyprawić, do blaszki, piekarnik (szatańska pożoga nie wskazana, bo się przypali!) i pasztet gotowy! Very Happy

koniec odcinka pierwszego. Very Happy


Ostatnio zmieniony przez Always dnia Sob Mar 30, 2013 4:54 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry Go down
http://immortality-yours.blogspot.com/
Damroka




Liczba postów : 132
Join date : 27/03/2013
Skąd : Gniezno

Gotowanie i pieczenie Empty
PisanieTemat: Re: Gotowanie i pieczenie   Gotowanie i pieczenie I_icon_minitimeSob Mar 30, 2013 4:51 pm

I jeszcze smacznego, haha. Czekamy na kolejny odc. z serii: "Gotuj z Always." Czym jeszcze może nas zaskoczyć? xD
Powrót do góry Go down
Always
Admin
Always


Liczba postów : 231
Join date : 19/03/2013
Age : 31
Skąd : Wrocław

Gotowanie i pieczenie Empty
PisanieTemat: Re: Gotowanie i pieczenie   Gotowanie i pieczenie I_icon_minitimeSob Mar 30, 2013 6:44 pm

Gotuj z Always, czyli Śmierciożerca przy garach - odcinek drugi. Very Happy

Jak zrobić sernik na zimno?
Ser biały trzeba zmielić (nie, skrzat domowy tego nie będzie robił - to Wasza robota, z takim podejsciem, to lepiej za gotowanie się nie zabierać). Dolać do niego mleko, cukier puder, żelatyne i jedną, rozpuszczoną w połowie zalecanej ilości wody, galaretkę - każdą oprócz zielonej (nie, to nie jest dyskryminacja Ślizgonów, po prostu zielone galaretki gorzej tężeją). Mieszać, mieszać, dodać rodzynki, sezam, migdały albo co tam chcecie i dalej mieszać. Jak już się wymiesza, to na chwilę zostawić w spokoju. W tym czasie blaszkę od spodu i na krawędziach wyłożyć biszkoptami (nie ma obijania się, to ciasto ma odpoczywać, nie Wy). Jak już będzie gotowe zalać masą serową i ułożyć jeszcze jedną warstwę biszkoptów na tej masie. Całość zalać dwoma lub trzeba galaretkami (tym razem zielone dozwolone) i odstawić do lodówki - wszystko powinno stężeć w ciągu 3-5 godzin (a jak coś spieprzycie, to zamiast sernika wyjdzie leguminka - jadalna w 101%).

Smacznego i na zdrowie. Jak będziecie się dławić pomyślcie, kto dał Wam przepis.

Koniec odcinka drugiego. Very Happy
Powrót do góry Go down
http://immortality-yours.blogspot.com/
Damroka




Liczba postów : 132
Join date : 27/03/2013
Skąd : Gniezno

Gotowanie i pieczenie Empty
PisanieTemat: Re: Gotowanie i pieczenie   Gotowanie i pieczenie I_icon_minitimeNie Mar 31, 2013 5:24 pm

OK, OK. Ma się rozumieć, że odc. powinien być pt. "Gotuj z Always na święta", bo sernik. xD
Powrót do góry Go down
Always
Admin
Always


Liczba postów : 231
Join date : 19/03/2013
Age : 31
Skąd : Wrocław

Gotowanie i pieczenie Empty
PisanieTemat: Re: Gotowanie i pieczenie   Gotowanie i pieczenie I_icon_minitimeNie Mar 31, 2013 5:45 pm

Bo to są świąteczne wydania. Very Happy ale kolejne bedzie już chyba nie na święta. Very Happy
Powrót do góry Go down
http://immortality-yours.blogspot.com/
Damroka




Liczba postów : 132
Join date : 27/03/2013
Skąd : Gniezno

Gotowanie i pieczenie Empty
PisanieTemat: Re: Gotowanie i pieczenie   Gotowanie i pieczenie I_icon_minitimeNie Mar 31, 2013 6:44 pm

Nono, a ja chyba sobie zrobię sernik. :XX
Powrót do góry Go down
Always
Admin
Always


Liczba postów : 231
Join date : 19/03/2013
Age : 31
Skąd : Wrocław

Gotowanie i pieczenie Empty
PisanieTemat: Re: Gotowanie i pieczenie   Gotowanie i pieczenie I_icon_minitimeNie Mar 31, 2013 6:46 pm

Na kilogram sera szklanka mleka, pół kubka żelatyny i półtora szklanki cukru. Smile
Dobrze jeszcze wmieszać pianę z 3 białek, ubitą na sztywno. Smile
Powrót do góry Go down
http://immortality-yours.blogspot.com/
Damroka




Liczba postów : 132
Join date : 27/03/2013
Skąd : Gniezno

Gotowanie i pieczenie Empty
PisanieTemat: Re: Gotowanie i pieczenie   Gotowanie i pieczenie I_icon_minitimeNie Mar 31, 2013 6:49 pm

ja robię z serków homogenizowanych, nono :DD
Powrót do góry Go down
Elder
Admin



Liczba postów : 10
Join date : 30/03/2013

Gotowanie i pieczenie Empty
PisanieTemat: Re: Gotowanie i pieczenie   Gotowanie i pieczenie I_icon_minitimePon Kwi 08, 2013 5:35 am

Kurczak w sosie chrzanowo - miętowym
Bierzemy 2 piersi z kurczaka, kroimy w filety a'la kotlet. Panierujemy w mące i bułce. Smażymy na oleju. Usmażone kroimy w paski.
Do miseczki wrzucamy pół słoiczka chrzanu z żurawiną, żółtko jaja, kilka liści suszonej bazylii i 2 filiżanki mleka. Mieszamy na gładko. Pokrojoną pierś z kurczaka wrzucamy do garnka/rondla, zalewamy sosem. Wrzucamy kilka (4-7) świeżych, rwanych liści mięty, mieszamy, gotując na małym gazie. Jeśli lubimy bardzo pikantne dania, możemy całość doprawić pieprzem- oczywiście najlepszy byłby ziarnisty pieprz kolorowy, ale czarny mielony też efektu nie zepsuje. Uważamy, by sos się nie zwarzył. Podajemy z ciemnym chlebem w dużej ilości sosu.

Sos do mięsa (np. do steków)- składniki na 250ml
Bierzemy 250ml rosołu/bulionu, wbijamy do niego 2 żółtka jaj, dolewamy 2-3 łyżki stołowe oliwy, mieszamy na gładko. Wkrajamy plasterek szynki szwarcwaldzkiej lub podobnej (możliwie drobno), mieszamy. Wstawiamy na kuchenkę na mały gaz. Sypiemy szczyptę (większą) ziół prowansalskich i szczyptę (mniejszą) chilli. Odparowujemy do pożądanej gęstości. Polewamy sosem mięso bezpośrednio przed podaniem.
Powrót do góry Go down
Sponsored content





Gotowanie i pieczenie Empty
PisanieTemat: Re: Gotowanie i pieczenie   Gotowanie i pieczenie I_icon_minitime

Powrót do góry Go down
 
Gotowanie i pieczenie
Powrót do góry 
Strona 1 z 1

Permissions in this forum:Nie możesz odpowiadać w tematach
 :: Potterheads :: Hyde Park :: Różne-
Skocz do: